workshop

Workshop

  DE OVERGANG, WAT NU?

Ze had dagelijks meerdere opvliegers en dan vooral op de momenten dat het haar niet uit kwam. Laatst gaf ze een presentatie en dat vond ze best spannend. Ze stond voor de groep met een rood hoofd, een oververhit lichaam en ze voelde zich vies doordat ze was gaan zweten op plekken waarvan ze niet eens wist dat ze daar kon zweten. Voor haar was het duidelijk dat ze in de overgang zit. Maar hoe komt het dat ze juist op dat moment die enorme opvlieger kreeg?


Hoe is dit voor jou? Weet jij wat er allemaal in je lichaam verandert tijdens de overgang? Weet jij of je in de overgang bent? Welke klachten van de overgang ervaar jij? Heb je misschien klachten waarvan je je niet bewust bent dat deze bij de overgang horen? Wat kan je doen om je klachten te verminderen?  Op al deze vragen krijg je een antwoord tijdens de workshop DE OVERGANG, WAT NU?


Je krijgt niet alleen veel informatie en tips tijdens deze workshop. We gaan ook met elkaar in gesprek over wat de overgang voor jou betekent. Jouw ervaringen zijn ook voor een ander vaak herkenbaar. Door ervaringen en kennis met elkaar te delen kunnen we het taboe rondom de overgang verkleinen. 

In Nederland bevinden zich 1,8 miljoen vrouwen in het arbeidsproces in de leeftijd van 45 jaar en ouder. Dit is de leeftijd waarbij de overgang een rol speelt. Deze groep is nog nooit zo groot geweest. En toch rust er op het onderwerp van de overgang nog steeds een taboe. Met als gevolg dat het gebrek aan kennis over de overgang groot is bij zowel werkgever als werknemer.


De overgang kan leiden tot hevige klachten, welke gevolgen kunnen hebben op de productiviteit van vrouwen. Opvliegers, gebroken nachten door nachtzweten, stemmingswisselingen en andere ongemakken kunnen bijdragen tot ziekteverzuim. Uit onderzoek is gebleken dat 1/3 van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45 en 60 jaar is toe te schrijven aan overgangsklachten.


Door werknemers goed te informeren, advies en begeleiding te geven over de overgang en de bijbehorende overgangsklachten, kunnen klachten eerder herkent worden en kan er tijdig worden ingegrepen. Ook het bespreekbaar maken van de klachten rondom de overgang op de werkvloer kunnen zorgen voor een verminderd ziekteverzuim. Herkenning en begrip van collega's hebben een positieve werking op het verminderen van de klachten.

Wil je meer informatie over deze workshop? Neem dan contact met me op via info@ikgaleven.nl

Share by: